Az Etyeki borvidék egyik legjobb szőlőfajtája a chardonnay - mondta Mérész Sándor. Az Etyeki Kúria főborásza szerint ebből a fajtából készül a pincészet egyik legjobb bora, de a többi etyeki termelőnél, és az ország más borvidékein is kiválóan teljesít. Ezért nem értik az Etyeki Kúriánál, hogy a nemzetközi trendekhez igazodva a magyar borkedvelők érdeklődése miért fogyatkozott meg e fajta borainak irányában.
Mérész Sándor elmondta, hogy számos borturista, aki a pincénél megkóstolja a chardonnay tételeket, rácsodálkozik, hogy ez bizony mennyire jó bor. Ez adta az ötletet négy éve ahhoz, hogy az év legrövidebb éjszakáján rendezzenek egy chardonnay-kóstolót, egy olyan programot, amely felhívja a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Idén a házigazda, az Etyeki Kúria meghívására új vendégborászatok is csatlakoztak a rendezvényhez. Először kóstolhatja a nagyközönség a Konyári Pincészet (Dél-Balaton), a Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság), Babiczki László (Mátra) és a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátra) tételeit.
Mellettük az érdeklődők kóstolhatják a Villa Tolnay Borház (Badacsony), a Figula Pincészet (Balatonfüred), a Gróf Buttler Borászat (Eger), a Nyakas Pince (Etyek-Buda), a N.A.G. Kézműves Borászat (Mátra), Miklós Csabi Pincéje (Mór), a Babarczi Szőlőbirtok és Pince (Pannonhalma), a Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma), a Sauska Tokaj (Tokaj) és a Kovács Nimród Borászat (Eger) chardonnay borait.
Az Etyeki Kúria közösségi oldalára a közelmúltben felkerült egy videó, a főborász ebben is a chardonnay szőlőfajtáról beszél.