Hagymás, fügés szilvachutney: egyszerre édes, savanykás és fűszeres
A fügés szilvachutney igazi kulináris élmény, amit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, viszont feldobja az egyszerű ételeket is.
Most érik a füge és a szilva, a két édes gyümölcs együtt tökéletes alapanyaga a chutney-nak. A fűszeres, egyszerre édes és sós szósz jól illik a húsokhoz, a sajtokhoz és a salátákhoz. Néhány napig pihentesd, mert sokkal finomabb, mint frissen. A chutney-t lehetőleg vastag falú edényben főzd.
Fügés szilvachutney
Hozzávalók
- 2 kg szilva
- 12 db füge
- 20 dkg cukor
- 2 dl balzsamecet
- 2 db lilahagyma
- 1 teáskanál vaj
- szegfűszeg
- csillagánizs
- só
- bors
Elkészítés:
A lilahagymát aprítsd fel, a fügét vágd kisebb darabokra, a szilvát magozd ki. Egy serpenyőben vagy egy lábosban hevítsd fel a vajat, majd dinszteld meg rajta a hagymát. Rakd hozzá a gyümölcsöket, a cukrot, majd öntsd hozzá a balzsamecetet. Főzd bő egy órán át, közben többször kevergesd meg, nehogy leégjen. A vége felé fűszerezd sóval, borssal, szegfűszeggel, csillagánizzsal. Akkor jó, amikor sűrű és a lekvárhoz hasonló az állaga. Ha túl darabosnak találod, pépesítsd botmixerrel. Várd meg, míg kihűl, majd kanalazd kisebb üvegekbe. Hűtőszekrényben több hétig eláll.
Az édes fügelekvár is mennyei. Most könnyen hozzájuthatsz a fügéhez, ne hagyd ki!
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept