Öt hiba, ami káoszt okoz a konyhában
Ha nem tudunk rendet tartani a konyhában, a sütés-főzés is több idegeskedéssel jár / Grafika: Séra Tamás
Ha rendszerezzük az eszközöket, semmit sem kell többé keresgélni.
Ezeket látta már?
A rendetlen konyha nem feltétlenül jelenti azt, hogy elhanyagoljuk ezt a helyiséget. Sokszor hiába takarítunk hetente többször, pár perc alatt igazi őskáoszt tudunk teremteni. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan gyakorihibát, amelyet sokunkelkövet, s adunk néhány tippet is, hogy ezeket miként kerülhetjük el. Ha megfogadjuk a tanácsokat, nem lesz nehéz rendezettebbé varázsolni a környezetünket.
Telepakoljuk a pultot
A leggyakoribb hiba, ami miatt láthatóan zűrzavar uralkodik a konyhában, ha túl sok minden van a pulton. Lehet az például vágódeszka, szörp, ritkán használt háztartási gép. Az elromlott masinákat próbáljuk megjavíttatni, vagy amit már régóta nem használtunk, adjuk el az interneten és ne hagyjuk elöl porosodni. A többi eszközt pedig pakoljuk el onnan.
Zsúfoltak a szekrények
Az elöl lévő felesleges dolgok elsősorban azért vannak, mert nem használjuk megfelelően a fiókokat, konyhaszekrényeket. Valószínűleg azért, mert már nincs ott elegendő hely. Legjobb, ha rendet teszünk, afelhalmozódott fölösleges tárgyakat kidobáljuk, azt pedig, amit használunk, rendszerezve helyezzük el.
Nincsenek rendszerezők
Sokkal egyszerűbb lehetne az életünk, ha használnánk rendszerezőket. Vagyis: különböző méretű dobozokba pakoljuk a hasonló célt szolgáló eszközöket, edényeket. Így sokkal könnyebben megtalálhatjuk azt, amit keresünk, ráadásul jól el is tudjuk helyezni a szekrényben, kamrában, tehát nem marad elöl.
Átláthatatlan a hűtő
Ha összevissza pakolunk a hűtőbe, akkor az élelmiszerek általában jóval több helyet foglalnak az indokoltnál. Könnyebben elfeledkezünk dolgokról, amelyek esetleg csak akkor akadnak a kezünkbe, amikor már lejárt a szavatosságuk. Nehezebben találjuk meg, amit keresünk, emiatt tovább kell az ajtót nyitva tartanunk, ami energiapazarlással jár. Célszerű tehát itt is rendszerezőket, dobozokat használni.
Túl sok edényt veszünk elő
Ha túl sok edényt használunk főzés közben, akkor nemcsak rendetlenséget, hanem sok mosatlant is csinálunk magunknak. Még mielőtt belevágnánk a főzésbe, lépésről lépésre tervezzük meg a munkamenetet. Így akár edényeket, kanalakat is többször fel tudunk használni, csak öblítsük le tiszta vízzel őket menet közben.
Dobjuk ki a lejárt fűszereket
Rengeteg helyet elfoglalnak a fűszerek, pláne ha sok lejárt is van közöttük. Ugyan nem betegítenek meg, de idővel veszítenek az aromájukból. Válogassuk szét a gyűjteményt néhány évente és dobjuk ki a lejártakat.
Extra ajánló
Egy belföldi helyszín, amit imádni fognak az aktív kikapcsolódás hívei (x)
Most akár az Ön gyermeke is pályára kísérhet egy futballistát (x)
Utazás gyerekkel: ezek a legjobb családbarát helyszínek (x)
Ezek a leghatékonyabb alakformálási tippek (x)
Hogy miért éri meg valójában a hőszigetelés? Mutatjuk (x)
Vizelési zavarok 45 év feletti férfiaknál – ez okozhatja (x)
Fogadjuk, hogy ezeket nem tudta a lakásbiztosításról! (x)
Rúzs
Tényleg meglépi Vastag Csaba és felesége? Egy év telt el még csak a házasságkötés óta
Hatalmasat bukott Marics Peti: "Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni"
Azt beszélik, összejöttek: a TV2 két fiatal sztárja együtt utazott el vakációzni
Szirénázó mentők száguldottak a magyarok kedvenc színészének forgatására: borzasztó baleset történt
Napi horoszkóp: a Skorpiónak mindent elsöprő szerelmet jeleznek az égiek, a Nyilas a szerencse kegyeltje, a Halaknak minden sikerért nagyon meg kell dolgoznia