Régimódi, ízes székelykáposzta: a nagy kedvenc bevált receptje
Ha a székelykáposztát sok tejföllel, füstölt hússal tálalod, mindenki megnyalja mind a tíz ujját.
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a székelykáposzta erdélyi étel, pedig igazi pesti fogás. A legenda szerint Székely József főlevéltárosról kapta a nevét, székelygulyásként is emlegették. Ha túl sós a káposzta, öblítsd át, és nyomkodd ki. Ha elöl a bogrács, abban is megfőzheted.
Székelykáposzta
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 40 dkg füstölt csülök
- 60 dkg sertéscomb
- 1 db vöröshagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- 4 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- só
- bors
- zsír
Elkészítés:
A húsokat mosd meg, és vágd fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel, és kevés zsiradékon dinszteld meg. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, tedd hozzá a kétféle húst. Keverd hozzá a káposztát, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Fűszerezd borssal, babérlevéllel, fokhagymával. A sóval légy óvatos, hisz a füstölt hús és a káposzta is sós lehet. Főzd puhára a húst közepes lángon körülbelül másfél-két óra alatt. Arra ügyelj, hogy ne essen szét. Tejföllel, friss kenyérrel kínáld.
A paradicsomos káposzta régi kedvenc, ami füstölt oldalassal még finomabb.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept